Friday, May 9, 2014

Resipi Makanan Pelengkap untuk kanak-kanak dan dewasa

Resipi Makanan Pelengkap

Bubur Nasi Pelangi
(Hidangan 10 orang)
Bahan-bahan
195g beras wangi, dibasuh dan dituskan
3l air
2 keping dada ayam
1 biji bawang bersaiz sederhana (potong 8 ala wedges)
1 cm halia, dihiris
1 biji lobak merah bersaiz kecil, diparut
50g kacang buncis, dihiris
1 biji kentang bersaiz kecil, diparut

Cara memasak
  • Didihkan 3 cawan air. Masukkan halia, bawang dan ayam. Masak selama 10 – 15 minit. Asingkan ayam dari stok dan buang kulit, tulang serta siat isi ayam.
  • Masukkan semula tulang ayam ke dalam stok. Tambahkan 10 cawan air ke dalam stok.
  • Masukkan beras ke dalam stok ayam dan masak dengan api perlahan sehingga menjadi bubur. Asingkan tulang ayam dan bawang dari bubur.
  • Campurkan ayam dan sayur. Masak selama 10 – 15 minit.
Bagi bayi yang berumur 6 – 8 bulan, resipi ini boleh dihidangkan selepas dilenyek. Bagi kanak-kanak yang lebih besar, bubur tidak perlu dilenyek dan boleh dimakan terus.
Kandungan nutrisi setiap hidangan
Kalori (kkal)
180
Protein (g)
8
Lemak (g)
3
Zat Besi (mg)
1.2
Kalsium (mg)
18
Bubur Oat Dengan Buah
(Hidangan 2 orang)
Bahan-bahan
15g oat
100ml susu perahan atau susu
10g pisang, epal, mangga atau betik segar – dilenyek
100ml air
Cara memasak
  • Masak oat menggunakan ½ cawan air.
  • Apabila campuran mula mendidih, perlahankan api dan renehkan sehingga likat dan lembut.
  • Tambahkan susu, masak selama seminit.
  • Padamkan api dan biarkan sejuk.
  • Campurkan buah sebelum dihidang.
Resipi ini sesuai untuk semua peringkat umur kanak-kanak.
Kandungan nutrisi setiap hidangan
Kalori (kkal)
181.0
Protein (g)
8.3
Lemak (g)
1.5
Zat Besi (mg)
3.8
Kalsium (mg)
225.0
Bubur Nasi Bersama Ayam Cincang dan Lobak Merah
(Hidangan 2 orang)
Bahan-bahan
10g beras
6g daging ayam – dicincang halus
10g lobak merah – dipotong dadu dan direbus hingga empuk
500ml rebusan stok ayam
Cara memasak
  • Masak beras bersama stok di dalam periuk. Kacau sekali.
  • Apabila beras sudah menjadi bubur, tambahkan lobak merah dan daging ayam cincang. Renehkan sehingga masak.
  • Sejukkan dan hidang.
Bagi bayi yang berumur 6 – 8 bulan, resipi ini boleh dihidangkan selepas dilenyek. Bagi kanak-kanak yang lebih besar, bubur tidak perlu dilenyek dan boleh dimakan terus.
Kandungan nutrisi setiap hidangan
Kalori (kkal)66
Protein (g)2.8
Lemak (g)0.4
Zat Besi (mg)0.2
Kalsium (mg)22
Mi Ikan
(Hidangan 2 orang)
Bahan-bahan
12g kepingan isi ikan – dihiris nipis
20g ikan bilis – ditumbuk halus
10g mi 3g bayam atau sayur berdaun (choy sum / sawi) – dipotong halus
500ml rebusan stok ayam
Cara memasak
  • Rebus mi di dalam periuk sehingga lembut. Tapis dan bilas dengan air sejuk.
  • Cincang mi halus-halus. Asingkan ke dalam mangkuk berasingan.
  • Masak bayam atau sayur berdaun yang telah dipotong di dalam stok sehingga lembut.
  • Tambahkan kepingan isi ikan dan mi ke dalam sup dan didihkan selama satu minit.
  • Sejukkan dan hidang.
Kandungan nutrisi setiap hidangan
Kalori (kkal)21.0
Protein (g)2.0
Lemak (g)0.7
Zat Besi (mg)0.2
Kalsium (mg)19.0

No comments:

Post a Comment