Tuesday, August 26, 2014

Resepi Kek Chocolate Moist Kukus




Bahan-bahanya

1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung high protein ( Diamond flour )
1 sudu makan baking powder
1/2 sudu teh baking soda
3/4 cawan minyak masak
1/2 cawan gula
1/2 cawan gula perang
1 cawan air
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
3 biji telur (B)
Perisa Coklat
Coklat essence


Hiasan Atas Kek

250gm coklat susu kuoveture di campur dengan 2 sudu besar madu, ( double boiler )pastikan setelah dingin kek kukus ini.
Cara-caranya

1. Tapis tepung gandum dan tepung high protein, serbuk koko, baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus.

2. Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.

3. Masukkan pula tepung yang siap di tapis tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen coklat,perisa coklat, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.

4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet atau parchment paper, curahkan adunan di dalam acuan dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit.

5. Apabila siap. Dinginkan

No comments:

Post a Comment