Tuesday, August 26, 2014

RESEPI SAMBAL GESEK

Photo: - RESEPI SAMBAL GESEK - 

Hari ni nak kongsikan resepi sambal gesek, sangat mudah untuk di buat. Makan sambal gesek dengan nasi panas dan telur dadar memang sangat terbaik. Kalau peminat Sis di luar sana ada penambahan boleh lah dikongsikan bersama... 

BAHAN-BAHAN:
5 biji cili merah
10 biji cili api
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cawan ikan bilis
5 biji limau kasturi
garam secukup rasa

Cara-cara :
1. Basuh dan rendamkan ikan bilis supaya lembut
2. Tumbuk cili merah dan cili api sehingga hancur.
3. Masukkan garam, bawang merah dan bawang putih. Tumbuk sekali lagi.
4. Masukkan ikan bilis dan tumbukkan sehingga hancur.
5. Perahkan limau kasturi semasa menghidang. 

Mudah bukan. Kalau nak cepat boleh lah blend. Tapi pada sis cara tradisional pakai lesung batu lagi sedap.... 

SELAMAT MENCUBA.

**********************************************************************
IKLAN
(Produk yang laris & mempunyai ratusan testimoni yang telah berjaya)

NAK TURUNKAN BERAT BADAN DENGAN PANTAS DAN BERKESAN BOLEH SINGGAH DI SINI : www.burnfat7.blogspot.com

Selepas itu boleh sms atau whatsapp " FBX " dan hantar ke 0137701821 untuk ambil di sekitar KUALA LUMPUR / LEMBAH KLANG & BANDAR JB

Untuk urusan pengeposan boleh sms atau whatsapp " FBX " dan hantar ke 0162198423
*********************************************************************

- RESEPI SAMBAL GESEK - 

Hari ni nak kongsikan resepi sambal gesek, sangat mudah untuk di buat. Makan sambal gesek dengan nasi panas dan telur dadar memang sangat terbaik. Kalau peminat Sis di luar sana ada penambahan boleh lah dikongsikan bersama... 


BAHAN-BAHAN:
5 biji cili merah
10 biji cili api
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cawan ikan bilis
5 biji limau kasturi
garam secukup rasa

Cara-cara :
1. Basuh dan rendamkan ikan bilis supaya lembut
2. Tumbuk cili merah dan cili api sehingga hancur.
3. Masukkan garam, bawang merah dan bawang putih. Tumbuk sekali lagi.
4. Masukkan ikan bilis dan tumbukkan sehingga hancur.
5. Perahkan limau kasturi semasa menghidang.

Mudah bukan. Kalau nak cepat boleh lah blend. Tapi pada sis cara tradisional pakai lesung batu lagi sedap....

SELAMAT MENCUBA.

No comments:

Post a Comment