BAHAN-BAHAN:
6-7 ketul ayam – gaul garam kunyit
1 biji bawang besar – mayang halus
1 helai daun pandan – potong 4
1 tangkai daun kari
Rempah 4 sekawan
2-3 ulas bawang putih – kisar jadi pes
1 inci halia – kisar jadi pes
1 biji bawang besar – kisar jadi pes. Asingkan kisaran bawang dan airnya
2 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk jintan manis dan jintan putih
1 sudu makan serbuk kari daging
1/2 sudu makan garam masala
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak masak dan goreng bawang yang dimayang halus hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng ayam hingga 3/4 masak. Ketepikan.
3. Ambil 1 senduk minyak gorengan tadi dan tumis daun pandan, daun kari serta rempah 4 sekawan.
4. Kemudian masukkan pes halia dan bawang putih. Kacau sebati.
5. Masukkan pes bawang terlebih dahulu. Kacau seketika kemudian barulah dimasukkan air bawang untuk kuah.
6. Seterusnya masukkan serbuk cili, serbuk kunyit, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, serbuk kari daging dan garam masala. Kacau lagi.
7. Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram.Kacau.
8. Perasakan dengan garam serta gula dengan secukupnya. Garam jangan terlalu banyak kerana ayam sudah mempunyai rasa. Gaul sebati dan biar kuah menjadi pekat.
8. Masukkan ayam yang telah digoreng. Kacau sebati.
9. Akhir sekali masukkan bawang yang telah digoreng. Kacau rata.
10. Ayam Masak Bawang Pulau Pinang siap untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Che Atie via Resepi Ayam Bawang Mamak Style, Tak Payah Pergi Pulau Pinang Dah! (siraplimau.com)
No comments:
Post a Comment